2011 t/m 2018

Concert bij de Buren 2018

Het was weer concert bij onze overburen en bij onze schuin-tegen-over-buren en op het plein naast ons een eindje verder. En natuurlijk bij ons zelf in huis ook. Er was weer van alles te beluisteren, muziek van nu, jong aanstormend talent, gouwe ouwe en klassiek.

De overbuur was deze keer de Geerteskerk. In de hal onderaan de toren zong Joyce Vermeire songs van nu begeleid door Stef Hofman op gitaar. Super optreden van deze twee jonge mensen die nog maar heel kort samen muziek maken en optreden en zij zaten echt helemaal op hun plek in de ruimte die we voor dat moment een beetje huiskamer hadden gemaakt.

Bert Kreeft schrijft zelf zijn teksten, hij zingt en speelt gitaar. Er viel heel wat te lachen en glimlachen met hem. In Kloetinge is hij niet helemaal een onbekende. Voor ons was hij nieuw. En zittend op de trap bij de familie van de Plasse was het aangenaam verpozen met Bert. Een aanstormend talent is Jessica Lukken, 13 jaar, vol enthousiasme nam ze iedereen voor zich in. Tussen de schilderijen van Gerard Menken speelde zij viool, haar broer begeleidde haar op cello. Wie weet zien we haar nog eens bij Podium Paul Witteman, want ambitieus dat is ze zeker!

Bij ons thuis waren het ook de snaren, Pierre de Nijs speelde klassiek en oude bekenden op zijn akoestische gitaar. Jolanda Dekkers kwam graag met Pierre mee en speelde samen met hem een paar nummers op alt- en basblokfluit.

We kijken weer met een warm gevoel terug op een heerlijk gezellige zondagmiddag die we afsloten in de tuin bij de familie Lenshoek. Echt mensen wij hebben het mooiste dorp van Zeeland!

Namens alle initiatiefnemers van Concert bij de Buren dank voor al het enthousiasme, de muziek en de huiskamers, hopelijk zien we iedereen volgend jaar weer!

Angela Kuys.

 

Concert bij de Buren 2017.

De zomer weer een heel eind voorbij op naar de herfst, maar eerst nog het Concert bij de Buren, voor de 7e keer. Net als vorig jaar waren we weer snel uitverkocht en dat vinden we heel erg leuk! Deze keer met ook nog een nieuwe locatie, gastvrij als zij is ontving Hennie Menken eerst de muzikanten, Richard van der Keur en Boris Oud: Emellan, later op de dag natuurlijk de bezoekers.
Richard schrijft en zingt Nederlandstalige luisterliedjes, serieus en vrolijk, Boris begeleidt op de gitaar, heel mooi, kalm en ingetogen. Ze brachten een sfeer van herkennen en misschien eens nadenken over de dingen die er zijn, nog komen gaan en zijn geweest. Fijne kleine liedjes met soms een dansje. Zij kregen alle aandacht van het publiek en zo hoort het natuurlijk!

Ertugrul Aktas was de jongste muzikant en het minst lang bezig met muziek. Hij vertelde over zijn muziekleraar op school die hem zei dat de piano wel eens “zijn instrument” kon zijn. Ik denk dat de man daar helemaal gelijk in had. Ertugrul speelt vol concentratie, o.a. S. Rachmaninov Prelude cis-minor op 3 nr 2 niet de makkelijkste stukken, uit zijn hoofd. En er valt natuurlijk nog veel te leren maar we hebben er alle vertrouwen in dat hij dat gaat doen. Net zoals al die jonkies die hem hier voor gingen. Succes Ertugrul! We gaan vast nog meer van je horen!

Totaal andere sfeer was het bij de buren een eindje verderop: Clear Blue, jazz, lekker lui luisteren, achteroverzittend in een riante bank. Vier mannen die er zin in hadden Pum Link, Paul Rijnders, Kees Jan Lastdrager en Wim Catshoek.
Lazy afternoon! Ook lekkere muziek voor op een feestje! Daar hoefden wij hier dan niet op te wachten: het was gewoon een groot feest! Ook wel bijzonder, we vonden het een hele eer, dat na een lange vliegreis het geen enkel moeite was om vanaf het vliegveld Brussel linea recta naar Kloetinge te komen om hier bij ons op het Concert bij de Buren te spelen. Dankjewel Paul!

Femke Bun was al eens bij ons, vandaag kwam zij lekker nog een keer, alleen en met een hele hoop spullen. Een gitaar, een ukukele en een loop-station. Haar stem was ze ook niet vergeten. Echt zo leuk om te zien dat je zo kunt groeien. We luisterden naar wijze lessen, gratis adviezen en, en dat is het belangrijkste, naar hele mooie liedjes die zij zelf schrijft. Het is bijna onmogelijk om haar niet tegen te komen, zij speelt werkelijk heel Zeeland plat! Inmiddels studeert zij aan de HKU in Utrecht. Femke, dankjewel  voor je enthousiasmerende optreden! We gaan nog veel meer mooie momenten met jou beleven hier in Zeeland en ja we gunnen de rest van Nederland natuurlijk ook jouw muziek!

In 2018 gaan we naar ik aanneem weer een Concert bij de Buren organiseren, ik zou zeggen: gewoon weer komen!

Angela Kuys.

 

Concert bij de Buren 2016.

Zo, wat een energie hebben we weer gekregen van deze editie “Concert bij de Buren”! Het begon al begin augustus, het was nog zomervakantie, we zijn nog nooit zo snel uitverkocht geweest en we waren, ja echt, onder de indruk. Een mooie blijk van waardering, die hebben we binnen.

Je zou denken het wordt routine, maar niets is minder waar. Elke keer een uitdaging om alles wat op ons pad komt tot een mooi geheel te smeden. Mensen die al op ons verlanglijstje stonden en iets wat we graag wilden maar er de mensen nog niet voor tegen waren gekomen en de onverwachte dingen die je soms zo in de schoot worden geworpen. Het was er allemaal dit jaar. Musici van alle leeftijden, amateurs en professionals, oude rotten en aanstormend talent.

Jules en Simone, twee jonge balletdansers, Jules gaat zijn droom achterna en danst sinds kort op de dansacademie in A’dam. Zij dansten, op muziek van Marcel Grandjany, “Fantasy sur Un theme de J. Hayden”, een eigen choreografie en werden begeleid door de zeer ervaren Ineke de Vente op harp. Wat een ontroerend optreden!

Samen met Toine Wevers op de bas tuba speelde Ineke een grappig stuk: “Parade der Olifanten van Frits Jakma”. En als cadeautje was daar Hein Verwer die alles prachtig in het licht had gezet!

Drie jonge mannen op slagwerk, Sven Eerkes, Michiel en Martijn Oele, samen “Steeds met minder”. Zij gaven een kleine introductie in de wereld van de percussie. Triangel, bekkens en alles daartussenin. Natuurlijk gaven ze ook nog een showtje weg met heerlijk swingende muziek! Naast muziek maken zitten zij nog flink met de neus in de boeken, school, universiteit, succes jongens!

“NoSense Acoustic”, Kunstbende-prijs winnaars Zeeland 2016, categorie muziek. Stijn Cappetijn, wat een pittig gitaristje! En Femke Bun, zangeres met ambitie, schrijft zelf haar teksten en muziek. Ben benieuwd hoe het verder gaat, we houden jullie in de gaten!

Vorig jaar hadden we bezoek uit Brussel, een pianist die gezellig kwam luisteren. Dit jaar zat hij zelf achter de vleugel (echt dat had ik nooit gedacht dat hij dat zou doen). Samen met Henk Kramer op de trombone speelde Andy Smeets de sterren van de hemel! Het begon al in de ochtend toen de heren musici even een uurtje kwamen inspelen. Tjonge, jonge, wat een geweld! Na een eenvoudige doch voedzame lunch en een powernapje gaven zij een lesje klassieke muziek en speelden van Bach tot Adele. Het was één groot feest! Heren: bedankt voor zoveel passie!

Over de muziek niets te klagen en over het weer kan ik kort zijn: zonnig en lekker warm. Terugkijkend hebben we al heel wat musici en performers mogen ontvangen, zomaar, hier, in Kloetinge! Het geeft een enorme boost, geweldig! Kom volgend jaar weer kijken en luisteren!

Angela Kuys.

 

“Concert bij de Buren” 20 september 2015

Een mooie dag was het.

Muzikanten onderweg naar Kloetinge kregen al de vraag: “Spelen jullie binnen of liever buiten in de tuin?” Het was wederom zulk mooi weer!

Jubileum deze keer, wat gaan we doen? Van alles komt er voorbij, iedereen enthousiast maar soms blijkt dat niet alles haalbaar is, voor dat moment dan. We houden alle goeie ideeën in ons achterhoofd en als we maar lang genoeg bestaansrecht hebben dan komt het waarschijnlijk allemaal aan de beurt.

Ik vroeg trouwe bezoekers van Concert bij de Buren hoe zij een jubileumeditie voor zich zagen. De antwoorden van verschillende mensen was wel verrassend moet ik zeggen: “Doe net zoals de vier afgelopen keren, dat ís het gewoon, gezellig al kletsend en lopend naar de desbetreffende locatie, luisteren naar al die onverwachte dingen die komen gaan en plezier met elkaar hebben”. Zo simpel is het dus: geen fratsen.

En zo ging het dan.

Een poos geleden kwam ik ze tegen: de familie Jongepier. Koperblazers. Vader Ard-Jan, moeder Elly en hun twee zonen Tijmen en Christian. Het plezier spatte er van af! Als publiek kon je niet anders dan genieten van zoveel passie. Lekker buiten op het terras bij de familie Lenshoek. Händel, Cook en Bizet werd ten gehore gebracht.
Dank nog aan de omwonenden, niemand klaagde, integendeel: “Wat een mooie muziek klonk daar door onze tuinen heen!”

Soms ken je de mensen in je buurt niet, blijk ik, een paar deuren verder,  een super pianist als buurman te hebben! En ja hij komt heel graag spelen. Een heel mooi concert, met o.a. stukken van Erik Satie (Franse componist en pianist 1866-1925). Muisstil zijn de mensen in de huiskamer, alleen maar pianospel. Dankjewel Estèl van Opdorp!

Some Kind Of Fire Rose, ze komen helemaal uit Den Haag, Dion Bossers de violiste is de buurvrouw van mijn dochter. Lisette van Zwieten met haar geweldig mooie stem die zo mooi mixt met die van Gijs Hietkamp en de contrabas bespeeld door Dieuwke le Feber. Ze staan onder de grote boom bij de familie van de Plasse, romantischer kan bijna niet. Stuk voor stuk mooie eigen liedjes. Gelukkig hebben we de foto’s nog en ik de CD!

Met Willem Ploum had ik het er al eerder over, hij wilde wel eens komen vertellen. En zo gebeurde het in het oude Gemeentehuis. Samen met Roland Stolk (keyboard, bas en cachon) en James van de Water (gitaar en bas) vormt Willem theater SPLIT . Hij vertelde over “Het wezen van de olifant”, een verhaal van Toon Tellegen. Het was een try-out en een succes, SPLIT gaat er de basis scholen mee langs, dat zal ook wel weer feest worden!

Een fijne dag voorbij. Zoveel mensen plezier met elkaar gehad. Zoveel mensen meegewerkt. Zoveel dagen nog tot 18 september 2016. Horen en zien we elkaar dan weer!?

Angela Kuys.


Zondag 21 september 2014
,
vierde keer Concert bij de Buren en ja ook deze keer: mooi weer!

Soms kom je zomaar iemand tegen die je niet kent en waar je gezellig mee aan de praat raakt. Blijkt het iemand te zijn die graag muziek maakt maar een niet zo huiskamer-geschikt instrument bespeelt. Daar hebben wij dan een dorpsplein voor. Zondagmiddag: Frans Oosthoek bespeelt The Great Highland Bagpipe, wie nog sliep op het dorp was nu wel wakker.

Ondertussen liep de tuin van de fam. vd Plasse vol met vaste bezoekers en een hoop nieuwe gezichten. Alle plaatsbewijzen waren gereserveerd. Geweldig. Iedereen klaar om met elkaar een fantastisch leuke muziekmiddag te gaan beleven.

Dit jaar waren er twee nieuwe locaties, heerlijk, kon iedereen daar ook eens binnen kijken, een leuke bijkomstigheid van zo’n middag. Bij de fam. Boer speelde Ineke Schuringa en Frenk van Hooff. Mariska Boer had al enorm genoten van de kleine repetities ter plekke door Ineke en Frenk, heerlijk romantische muziek van Ludovico Einaudi op piano, gitaar en viool!

Marion en Linda Meester waren het middelpunt van de volgende huiskamer, letterlijk en figuurlijk, ze speelden quatre-mains en solo, we raakten in de sfeer van Japanse strips waarin het er heftig aan toe gaat, lieflijke Disneymuziek en ook de oude componisten. Ze hadden het zichtbaar naar de zin net zoals de bezoekers zittend rondom de meisjes aan de vleugel.

Bij Aad in de oude slagerij speelden Sander Gerretse en Johannes Milhous “de ramen uit de kozijnen” met de blues …… en buiten was het net zo druk als binnen, iedere toevallige voorbijganger bleef wel even staan luisteren. De heren waren goed op stoom!

In september zingt het Septemberoctet, dat kan niet missen. Vier zangers en vier zangeressen uit verschillende grote koren van Zeeuws Vlaanderen zongen samen prachtige liederen. Zeer enthousiast hebben ze gerepeteerd. Die repetities waren serieus net zoals de gezelligheid daarna: zangboeken dicht, fles op tafel. (ik mocht het allemaal even meemaken in de buurt van Hulst) Door hun toewijding en elan kon het niet anders dan dat het publiek muisstil luisterde.

Even zo belangrijk is “het glaasje na” dit keer in de tuin bij David en Maryse. Nog belangrijker het applaus voor alle muzikanten en werkelijk bijzonder hoe iedereen, wel of niet zenuwachtig, ook zo geniet van het zelf optreden. Dank aan allen die dit kleine dorpsgenoegen mee hielpen te realisren!

Volgend jaar alweer voor de 5e keer.
Zie u dan vast weer,
Angela Kuys.

Op Concert bij de Buren 2014 speelden:

   • Ineke Schuringa: piano
   • Frenk van Hooff: viool en gitaar
   • Marion Meester: piano
   • Linda Meester: piano
   • Johannes Milhous: mondorgel
   • Sander Gerretse: gitaar
   • Frans Oosthoek: the Great Highland Bagpipe
   • Het September octetbestaande uit:
   • Brigit Platjouw: sopraan
   • Sandra van der Klooster: sopraan
   • Betty Kooistra: alt
   • Ilse Neve: alt
   • Bert Baart: tenor
   • Karel van Damme: tenor
   • Leon van Puyvelde: bas
   • Willem de Geus: bas

Concert bij de Buren zondag 22 september 2013.

Het was weer een fantastisch “Concert bij de Buren”.
Overweldigend veel publiek, iedereen had er zin in: muzikanten, bezoekers en ieder die meehielp alles in goede banen te leiden.
Frenk en Fons relaxten nog even met een sigaretje op de stoep voor het oude gemeentehuis voor dat het tumult losbarstte. Onderwijl bliezen Ko de Rooij en Rinus Zuidweg, tot groot genoegen van de rij kaartjes afhalende bezoekers, hun cornet.
Het was volle bak en we genoten van Martijn Wijsman die een ware entertainer bleek te zijn, buiten het feit dat hij ook nog een zeer getalenteerde jonge pianist is.
Dan waren daar de tweelingzussen Loes en Renee Wijnhoven, samen het duo Clean Pete. Die komen er wel! Met hun charmes wisten ze menig toehoorder het schaamrood op de kaken te krijgen. Ik verwacht ze binnenkort in DWDD te zien. Hun CD-tjes gingen als warme broodjes.
Frenk van Hooff en Fons Lok maakten een heerlijk swingend en dan weer ingetogen sfeertje met al hun verschillende instrumenten. Twee mannen die ritmes en melodie vloeiend in elkaar lieten overlopen.
En heel gezellig was het bij de Cantorij in de Geerteskerk o.l.v. Corry Smits, zij waren met elkaar zóóó enthousiast dat tijd geen rol meer speelde. Er ontstond dan ook een flinke opstopping op het kerkepad.
In 2014 bent u weer van harte welkom, groeten en tot dan, Angela Kuys.

Op Concert bij de Buren 2013 speelden:

   • Martijn Wijsman: piano
   • Clean Pete bestaande uit Loes en Renée Wijnhoven: gitaar, zang en cello
   • Frenk van Hooff: bouzouki, viool en djembee
   • Fons Lok: afrikaanse ritme instrumenten, accordeon
   • De Cantorij van de Geerteskerk o.l.v. Corry Smits
   • Ko de Rooij: cornet
   • Rinus Zuidweg: cornet
   • Met dank aan Gert-Jan Koelmans en Yorian van Leeuwen voor de fotografie.

Concert bij de Buren d.d. zondag 16 september 2012.

Een stel erg enthousiaste muzikanten, een dichter, héél veel bezoekers en mooi weer.
Dat waren de ingrediënten voor een tweede keer “Concert bij de Buren”

Wat viel er te beleven? Een lesje over het belang van “de bas” in de muziek. Bij binnenkomst werden de bezoekers al warm gemaakt door een swingend stukje pianospel.
Aanstormend jong talent op de bas, viool spelend en zingend, begeleid door wat meer ervaren muzikanten.
Én de jonge solist op zijn gitaar, gedreven en knap gespeeld!
De dichter over “zijn” Zeeland kabbelend tussen de klanken van kasteelmuziek.
En buiten de sfeermaker: onze dorpsaccordeonist.

Daaraan voorafgaand moest er natuurlijk nog wel het een en ander gebeuren.
Het benaderen van allerlei mensen om te vragen of zij wilden komen spelen.
Aangename bijkomstigheid is dat er dan o.a. concerten en optredens bezocht moeten worden.
Dan wordt bij de dorpsbakker de eerste poster met aankondiging opgehangen, die had direct effect.
En dit jaar was het duidelijk: de mond op mond reclame had zijn werk gedaan;
meer Kloetingenaren dan vorig jaar bezochten het evenement.
Maar ook van verder kwamen de bezoekers: Middelburg en omstreken, vanuit Gelderland en Hulst!

Als slot van de middag gingen we naar het Koetshuis, alle performers werden in het zonnetje gezet, er was een drankje en een hapje. Het weer was fantastisch en het voelde als een feestje!
Tot volgend jaar!?

Namens de initiatiefnemers van “Concert bij de Buren”, Angela Kuys.

Op Concert bij de Buren 2012 speelden:

   • Laura Pot: viool
   • Coenraad Marinissen: viool
   • Maarten Mooij: altviool
   • Rien Hillebrand: cello
   • Frank Pot: contrabas
   • Pim Overduin: harmonium
   • Ivonne Vonk: keltische harp
   • Frenk van Hooff: ierse bouzouki
   • Jan Kuipers: voordracht
   • Marijn Wigman: bas
   • Rinse Meijer: zang
   • Toine Wevers: piano
   • Julio Melio: gitaar
   • Markees Zuidweg: accordeon

Concert bij de buren 2011:

Een kleine 100 bezoekers meldden zich rond half drie bij het koetshuis om hun gereserveerde kaartjes op te halen. Bij de Vaete bracht Markees Zuidweg, al spelende op zijn accordeon, de sfeer er alvast in.
Op vier locaties aan het Marktveld en Geertesplein was het een gezellige drukte met muzikanten die zich warm aan het spelen waren, nog een kopje koffie, staat m’n stoel wel goed, etc. En om drie uur iedereen op zijn plaats, vier concertjes tegelijk.

De verschillende muzikanten brachten een gevarieerd programma: In ‘het Oude Gemeentehuis’ was Keltische muziek te horen, bij de fam. Lenshoek hoorden we piano en twee klarinetten, in de ‘oude slagerij’ bliezen drie vrouwen saxofoon, klarinet en trompet en bij de fam. Castelein speelden twee jonge muzikanten piano en viool.
Ieder half uur schoof het publiek een deur verder. Na afloop was er een glaasje in het Koetshuis en werd er geproost op de geslaagde middag.
De muzikanten kregen natuurlijk een bloemetje en flink applaus.

Bezoekers, muzikanten én initiatiefnemers waren het erover eens: “geslaagd en voor herhaling vatbaar”. En dat gaan we ook zeker doen,
een aantal muzikanten heeft zich al gemeld, het zal nog moeilijk worden om te kiezen wie de tweede editie van dit gezellige dorpsevenement zal gaan opluisteren!

Tot dan!
Angela Kuys

Op Concert bij de Buren 2011 speelden:

   • Cobie Busser: piano
   • Marc Rootsaert: klarinet
   • Jan Willem Busser: klarinet
   • Ivonne Vonk: keltische harp
   • Frenk van Hooff: ierse bouzouki
   • Quintijn van Heek: viool
   • Tristan Quaak: piano
   • Bertha Boot: saxofoon en klarinet
   • Lize de Hoog: klarinet
   • Sylvia Mol: trompet
   • Markees Zuidweg: accordeon